11e van de 11e

Waarom vieren wij – carnavalisten aller landen – de opening van het vastelaovesseizoen eigenlijk op 11 november, ver voor de echte dagen?

11 november heeft al sinds de Middeleeuwen een echte vastenavondsbetekenis. In die tijd werd er ook voor de kerst gevast. Niet uit religieuze overwegingen, maar uit armoede. Het vlees uit de slachtmaand november moest namelijk bewaard worden tot kerst. Daarmee begonnen ze op 12 november. De dag ervoor werden nog snel de niet houdbare producten met veel feestvertoon opgegeten. Waarom de elfde? Omdat het destijds toch al een feestdag was, namelijk Sint Maarten. Dus zodoende is de 11de van de 11de ‘vastenavond avant la lettre’.

Ook in de rest van de wereld is 11 november een feestelijke dag. Onze buren, de Belgen, vieren dan het einde van de Eerste Wereldoorlog, de Wapenstilstandsdag. Maar ook in Groot-Brittanië en de Verenigde Staten wordt er gevierd, namelijk respectievelijk Remembrance Day en Veterans Day.

Het programma

Bekijk ook

Nieuws

BEREIKBAARHEID

VANAF STATION

Als je met de trein aankomt in Maastricht, sta je meteen aan de rand van het centrum. De afstand tussen het station en het Vrijthof is iets meer dan 1 km. Daar loop je in 10 minuten naar toe. Vanuit het station ga je rechtdoor richting de Sint Servaasbrug die je oversteekt. Als je de hoofdstraat volgt kom je uit op het Vrijthof.

PARKEREN

Parkeren kan direct onder het Vrijthof.